Til deg som lurer på noe…

Er det noe du lurer på ifm bilen? Her finner du en liste med tips du kan sjekke.
En del har du kanskje funnet på egen hånd, men det kan hende du finner ut mer ved å lese videre.

Tesla-appen

Et nyttig verktøy. Herfra kan du fjernstyre en del funksjoner på bilen og du kan se hvor bilen er,  – og det kan være nyttig når du skal finne igjen bilen på en stor parkeringsplass.

Andre nyttige funksjoner er blant annet:

  • Sette på varme eller kjøling
  • Sjekke ladestatus/ladehastighet
  • Justere grensen for hvor fullt batteriet skal bli
  • Åpne ladeporten, åpne lufting på takluken (om du har en Model S med panoramatak)
  • Du kan låse opp bilen og låse den
  • Du kan starte bilen
  • Er det trangt på parkeringen, kan du få bilen til å kjøre frem (så fremt bilen har autopilot)

For deg som har helt ny bil, vil du bare trenge å laste ned Tesla-appen fra Itunes/Google Store og logge på med din MyTesla-bruker som du laget deg da du bestilte bilen. Får du ikke tilgang til bilen, sjekk i bilen under innstillinger om remote access er slått på. Den er vanligvis slått av før du får bilen.

Ved eierskifte (brukt bil) er det et par praktiske detaljer som må på plass for at du som kjøper skal  komme deg inn på Tesla-applikasjonen og kunne styre bilen din derfra:

  • Gå til Tesla.com og lag deg en bruker
  • Send kopi av vognkort og førerkort til Tesla på ServiceHelpEU@tesla.com. Evt ring dem på 800 11 093
  • Opplys om ditt brukernavn til Tesla
  • Last ned Tesla-appen på telefonen
  • Legg inn med brukernavn (emailadresse) og passord som på tesla.com på appen

Bilen vil dukke opp i appen etter et par dager.
Det finnes forøvrig en rekke andre applikasjoner som er laget av andre leverandører for Tesla, men disse får man heller gå gjennom ved en senere anledning.

Sjekk ved bruktkjøp

Er du i ferd med å kjøpe brukt Tesla eller akkurat har gjort det, kan det være greit å dobbeltsjekke at en del obligatoriske oppgraderinger har blitt utført på bilen.
Hvis mulig, be om dokumentasjon fra tidligere eier. Du bør også kunne spørre hos Tesla om de kan verifisere at alle service bulletiner har blitt utført eller ikke.
Du kan se en del av oppgraderingene som har blitt gjort underveis på en Model S på den følgende siden: Ting å sjekke på en brukt model S. 

Tesla har en garanti som går ut på bilen ved 100.000 kjørte km/5år for det meste av bilen, mens drive unit og hovedbatteri har 8 år. Noen biler har mange feil, andre ingen i det hele tatt.  NB: Enkelte feil man ser på biler er kjente feil eller svakheter og kan være dekket under reklamasjon som er på fem år i Norge.

Softwareoppgraderinger til bilen

Med jevne mellomrom vil du få en melding på mobilappen og på skjermen i bilen om at det har kommet en softwareoppgradering. Dette er noen ganger bare små feilrettinger, andre ganger er det nye funksjoner som kommer til.
NB: Du kan ikke kjøre mens en slik oppgradering går, og den kan fort ta en halv time til tre kvarter – eller mer, avhengig av hvor stor installasjon det er. Det kan derfor være så greit å vente med oppgraderingen til du har kommet hjem igjen for dagen, slik at du ikke må vente unødig før du kommer deg dit du skal.

Skal du starte en softwareoppgradering du fikk varsel om tidligere, trykk på det lille klokkesymbolet som har dukket opp i skjermen, og følg instruksjonene derfra videre. En meddelt softwareoppdatering KAN bli trukket tilbake av Tesla sentralt, slik at du ikke lenger kan kjøre denne oppgraderingen manuelt.

Manualen til bilen

Brukermanualen kan du lese på skjermen i bilen, ved å trykke i venstre nedre hjørne på skjermen og deretter velge Controls > Settings > Owner’s Manual.
Her kan du finne en oversikt over en del videoer som forklarer bilens funksjoner. Det skal også være mulig å finne brukermanualen på tesla.com, men i skrivende stund er ikke denne å finne.

Ellers finnes det en nyttig artikkel med tips og råd for hvordan man skal håndtere enkelte funksjoner og særegenheter ved bilene våre om vinteren, som viser seg nå som det er både kaldt og det etterhvert kommer snø.

Ordliste

Det finnes en ordliste som tar for seg en del Teslaord og uttrykk som man kan komme over når man leser om Tesla.

Lading

Lading er på en måte forholdsvis enkelt,  – jo fortere og jo flere av gangen av elektronene som blir «dyttet inn», jo fortere er bilen ferdig ladet.  Det er likevel en del ting som kan være greit å vite for å få optimal lading, for å slippe å vente unødig på bilen. Noen ganger har man en hel natt å lade på, og trenger kanskje ikke så høy ladehastighet. Sjekk ladeveiledningen for å se mer om de ulike måtene man kan lade en Tesla på, og vurder hvilken som er best for deg om du har valget mellom flere.
Se spesielt på tabellen under «AC-lading» for å se maks ladeeffekt for ulike spenning/strømstyrke -varianter, og hva slags utstyr du minst må ha for å oppnå dette.

Om du vil lese litt om noen av de ulike måter å lade på, finnes det egne sider for dette:

Det finner også en samleside for nåværende lover og forskrifter for hjemmelading inkludert noen tips for oppsett av lading i borettslag.

Vi har en forsatt noe begrenset ladekapasitet i Norge, selv om stadig flere ladere kommer opp. Det kan derfor være nyttig å se på de følgende «ladevettreglene» som en påminnelse om å ikke lade mer enn man må, om det er mange som trenger lading.

Om Tesla Owners Club Norway

TOCN er verdens største Tesla bilklubb, og har siden begynnelsen vært satt opp rundt et spleiselag for å få opp flere ladepunkter i NorgeVi har fått satt opp en del Type-2 ladere rundt om i landet, men har også en del lokasjoner der det er mulig å låne et CHAdeMo adapter.
Klubben er uavhengig, men har fått en godt samarbeidsmiljø med Tesla, noe samarbeide med både NAF og Elbilforeningen, og har etterhvert også opparbeidet seg en mengde gode samarbeidspartnere med gode priser på ulike bil-relaterte produkter og tjenester til alle medlemmer.
Vi har flere treff i året, og på noen lokasjoner jevnlige lokale treff hver måned, i tillegg til fellesarrangement.
Neste års første store arrangement, er vintertreffet der vi skal til Golsfjellet og kjøre på glattisen.  Påmelding forholdsvis snart, men vil bli annonsert.

Søkefunsjon

Dette som nå er nevnt, er likevel ikke alt du kan finne på tocn.no. Er det noe spesifikt du søker, benytt søkefunksjonen med forstørrelsesglass som du finner på toppen av siden til høyre.

Nyttige Youtube-videoer om det å ha Tesla

(og litt om andre elbiler)

Bjørn Nyland har de siste årene laget video-innslag om det meste, alt fra live-sendinger av kjøreturer til korte filmer som forklarer en enkelt funksjon på bilen. De eldste filmene handler mest om Model S, de nyere mest om Model X. Sjekk YouTube-kanalen hans her.

Funfacts

Det er en stadig økende elbilflåte, noe man kan se i denne statistikken. Her hentes data daglig fra statens vegvesen.
Mer detaljert om kun Tesla-registreringer finner du her http://teslastats.no/


Foto: Vigdis Asbjørnsen, Vigdis Margrethe Løver, Satheesh Varadharajan, Tesla Motors + diverse bidragsytere på filmen
Tekst Vigdis Asbjørnsen

Share: