Chademo lading

CHAdeMO-lading

CHAdeMO er opprinnelig en japansk ladestandard som blant annet benyttes av Nissan. 

Litt om CHAdeMO lading:

CHAdeMO er likestrømslading på samme måte som ved superlading. Man benytter som ved superlading  ikke bilens egen lader, kun den som står i ladeboksen. Ladeboksene eies typisk av Fortum, Grønn Kontakt eller tilsvarende selskaper.

Det vil ta lengre tid å lade med Chademo enn med en superlader, men det går fortere enn med en type-2.  En CHAdeMO lading kan være et greit alternativ om ladekøen på superlader er for lang, eller du er langt utenfor superladernettverket. Ldeingen gir opp mot 50kW maks, (superlading maks 115kW)  litt avhengig av bil og ladestasjon.

Det er som oftest en eller to CHAdeMO-ladere per destinasjon, men det finnes en mengde elbiler  som kan benytte disse laderene. Som oftest går det veldig bra, mens det andre steder er kø. Husk å ta hensyn og lad ikke mer enn du trenger om du lader på en slik lokasjon.

Hva trenger du :

For å benytte ladepunkt med CHAdeMO trenger du normalt en ladebrikke eller at du har registrert deg som kunde hos ladeoperatøren. Du kan også benytte mobiltelefonen din, så fremt den ikke er sperret for betaltjenester på mobil. 

For å koble deg til med en Tesla, trenger du i tillegg et CHAdeMO adapter. 

CHAdeMO-adapter selges av Tesla på service-sentrene. På enkelte lokasjoner i Norge finner du slike til utlån, lagt tilgjengelig av privatpersoner og av oss i Tesla Owners Club Norway. 

Dette kan man lese mer om på utlånssiden. Der det også er tilgjengelig et kart som viser hvor disse adapterne befinner seg .

Slik gjør man når man skal lade:

  1. Følg instruksjonen på skjermen på laderen og trekk ut CHAdeMO uttaket fra holderen
  2. Sett CHAdeMO adapteret på CHAdeMO-ledningen/uttaket fra ladestasjonen
  3. Plugg adapteret inn i i bilen
  4. Velg CHAdeMO lading på ladestasjonen (om du ikke alt har gjort det)
  5. Legg ladebrikken opp mot der det er indikert at ladebrikken skal registreres på ladestasjonen eller start ladingen med SMS eller mobilapp.

Når man skal avslutte lading:

  1. Trykk stopp lading på ladestasjonen, send SMS, eller stopp lading i mobilapplikasjonen til ladeoperatøren.
  2. Ved bruk av ladebrikke, legg  ladebrikken på nytt opp mot samme punkt på ladestasjonen
  3. Ta ladekabelen med adapter ut av bilen
  4. Koble fra CHAdeMo adapteret