Pass deg for biltyven – ta dine forholdsregler!

Som mange sikkert har fått med seg, men det for sikkerhets skyld kan være greit å minne om:
I løpet av pinsehelgen ble det stjålet tre Tesla på Østlandet. De sto alle hjemme på gårdsplassen over natten idet de forsvant, og eierne har vært bare noen få meter unna. Bilens FOB (nøkkel) har ikke blitt stjålet.

Man kan spørre seg: Hvordan kan noen klare å stjele en låst Tesla? Dørene låses vanligvis kun opp når en av bilens nøkler er i nærheten(eller man låser opp med mobilen), – men å starte bilen går jo ikke med mindre man har nøklene i nærheten? Eller?

Det er nettopp nærvær av nøkkel som er «løsningen». Tyvene stiller seg opp ved husdøren til bileier og fanger opp radiosignalet fra nøkkelen. Dette signalet forsterkes så opp, slik at det når frem til bilen – slik  at den således lar seg låse opp og starte.
Derfra er det en forholdsvis enkel affære å stikke av med bilen. Biltyvene har deretter vært kyndige nok til å vite hvordan man slår av muligheten for fjernovervåkning, slik at eier ikke kan se i mobil-appen hvor bilen befinner seg.

Hva kan du gjøre for å hindre tyveri?

  1. Slå av «Passive entry» 
    For noe tid tilbake, ble det introdusert en ny innstilling –  «passive entry» som du kan ha av eller på. Sett denne til «OFF«. Da må du dobbeltrykke på nøkkelen for å låse opp bilen.
    Sitter du deretter for lenge i bilen etter at den har blitt låst opp, må du faktisk trykke på nøkkelen før du får startet bilen. Det sistnevnte kan kanskje føles litt ekstra brysomt, men oppveiet mot å få beholde bilen, er det vel verd det.
  2. Gjem nøkkelen i en aluminiumspose eller metallboks når du har den hjemme, eller hold nøkkelen langt unna inngangsdøren. På den måten hindrer du radiosignalene fra å være tilgjengelig for ubudne gjester.

I Storbritannia har det over en relativt kort periode blitt stjålet et stort antall Teslaer på måten beskrevet over. Den engelske Tesla-klubben har i den sammenheng sendt ut anbefalinger til sine medlemmer, samt en rekke tweets til Elon og Tesla.
Andre klubber har støttet opp så godt som mulig rundt dette. https://twitter.com/TeslaOwnersUK.
Har du selv en Twitter-konto; – del gjerne, svar på – eller retweet noen av innleggene som omhandler dette.

Har du vært så uheldig å få frastjålet bilen, er første punkt å ta kontakt med politiet på telefon så raskt som mulig. Ta deretter kontakt med Tesla på tlf 800 11 093 for å sjekke om de klarer å spore opp hvor bilen befinner seg.

Tekst og bilde: Vigdis Asbjørnsen

Share: