Hvor er Starman nå? (Nerde-varsel)

CEO i Tesla, Elon Musk, er en person med flere jern i ilden. Han er blant annet involvert i selskapet Space-X, som utvikler og bygger raketter, og som etter hvert skal kunne bringe menneskeheten til planeten Mars.

Space-X har hatt en mengde oppskytinger. Noen gjøres for egen utvikling sin del, mens andre skytes opp for eksterne selskaper som vil ha sine satelitter i bane.

På forskningsrakettene trenger Space-X å legge noe dødvekt i lasten, for å simulere hvordan det vil bli i ekte oppdrag. Her har de sendt med mye rart.

For ett år siden ble følgende farkost skutt opp, sittende i lasterommet på Space-X’s Falcon Heavy; Elon Musks egen Tesla Roadster med «Starman» bak rattet.

Flere historiske øyeblikk

Oppskytningen var et historisk øyeblikk i seg selv, da det var den første testturen til Falcon Heavy, en rakett som har et mer komplisert rakettoppsett enn normalt.
En annen viktig historisk begivenhet, var at mens hoveddelen av raketten med sin last fortsatte utover i verdensrommet, landet to start-raketter elegant tilbake på jorden igjen, klare for gjenbruk.

Ønsket med Falcon Heavy-programmet, er å utforske muligheten for å sende last (og mennesker) til månen, planten Mars eller andre steder i verdensrommet. Med dette eksperimentet, ser det hele veldig lovende ut.


I filmklippet over ser du hele oppskytningen.

Starman, hvor er han?

Etter at raketten hadde kommet opp i bane, ble lokket på tuppen av raketten løst ut, og bilen med Starman kom til syne. Starman er en dukke, kledd opp i Space-X romdrakt. Under kan man se et filmklipp av hvordan dette så ut.

Bilen går nå i sin egen eliptiske bane rundt solen. Men hvor eksakt er den hen nå? På dette nettstedet kan du følge med på hvor bilen befinner seg, og til en hver tid se oppdaterte data om den: http://www.whereisroadster.com/.

Inspirasjon

For mange kan dette se ut som masse unyttig informasjon, men det er like fullt en påminnelse om at det er mye man kan få til, bare man bestemmer seg for å gjøre det.
Roadsteren som ble med opp, er i seg selv et bevis på dette, da den er en av de aller første bilene Tesla bygget for å bevise at det var mulig å lage en hel-elektrisk bil som folk ville ha.

Tekst: Vigdis Asbjørnsen

Share: